Woensdag 13 en donderdag 14 mei geef ik workshops tijdens het textielfestival in Leiden, zie https://www.textielfestival.nl/workshops/
Ik geef workshops en lezingen rond het thema islamitische mozaïeken voor diverse groepen:
Jongeren en studenten, docenten wiskunde die wellicht islamitische mozaïeken gaan gebruiken in hun lessen en mensen met interesse in het onderwerp vanuit andere beroepsgroepen (bijvoorbeeld kunstenaars, architecten, meubelmakers, keramisten, quilters, designers).
De workshops worden altijd gegeven op maat, na goed overleg met de betrokkenen.
Heeft u interesse? Dan kunt u contact met me opnemen.
Hieronder informatie over in het verleden verzorgde workshops.
Op Goede Vrijdag, 30 maart 2018 was er een lezing over een bijzonder geometrisch patroon met 12 deelnemers.
Locatie: Museum Galerie RAT, Burgwal 20, Den Burg (Texel)
Een paar jaar geleden werd een schitterend mozaïek, uitgevoerd als reliëf met blauw glazuur op de buitenwand van een eeuwenoude moskee in Mosul (Irak) totaal vernietigd door IS. Wat rest zijn enkele foto's en analyses zoals hiernaast van het geometrische patroon.
De afgelopen jaren heb ik me heel wat uurtjes beziggehouden met dit fascinerende ontwerp uit de 13e eeuw. En ik niet alleen: Verscheidene specialisten raakten gefascineerd door dit mozaïek. De lezing gaat over de reis die ik zowel figuurlijk als letterlijk maakte met dit patroon in mijn bagage. (De letterlijke reis die ik maakte met mijn dochter Maite Karssenberg wordt door haar beschreven in het boek Snijpunt Isfahan.) We komen tal van aspecten en open vragen over de ontwerptraditie tegen die deze juist zo fascinerend maken: Hoe kwamen de ontwerpen destijds tot stand? Hoe kunnen we ze reconstrueren? Hoe kunnen we de ontwerptraditie levend houden? Welke rol speelden de wiskundigen destijds bij het ontwerpen van nieuwe patronen?
Programma:
15.45-16.00 Inloop
16.00-17.15 Presentatie
17.15-17.30 Koffie/thee
17.30-18.00 Discussie
Foto Yasser Tabaa, Archnet
Een workshop waarin je kennismaakt met de eeuwenoude Islamitische ontwerptraditie. Je gaat zelf aan de slag met potlood en liniaal. Om een gevoel te krijgen voor de ontwerpregels beginnen we met voorbeeldmozaïeken die je zelf kunt uitbreiden. Daarna gaan we dieper in op ontwerptechnieken waarbij achterliggende symmetrieën en zogenaamde basispatronen of 'subgrids' een belangrijke rol spelen.
We bestuderen de misschien wel belangrijkste tegelvormen, namelijk de sterren, aan de hand van het tekenen van verschillende zevensterren.
Tenslotte word je uitgedaagd om zelf een nieuw patroon te ontwerpen aan de hand van verschillende voorbeeldopzetjes.
Geen voorkennis nodig, voor iedereen tussen 12 en 92 jaar! Je hoeft alleen toegang tot het museum te betalen, deelname aan de workshop is kosteloos.
Zaterdag 1 februari en zondag 2 februari 2014 gaf ik op Texel een workshop voor iedereen met belangstelling voor het zelf ontwerpen van geometrische patronen op basis van oude islamitische ontwerptechnieken.
Het hoofddoel was om niet alleen met een uniek zelf ontworpen mozaïek naar huis te gaan, maar ook met de verkregen kennis en materialen in de toekomst zelfstandig tal van nieuwe geometrische patronen te kunnen ontwerpen.
De workshop startte om 11.00 uur zodat deelnemers van buiten Texel de boot van 10.30 uur uit Den Helder konden nemen.
Afloop: 17.30 uur. (Aansluiting op de boot van 18.00 uur terug naar Den Helder)
Op zaterdag volgden zeven cursisten de workshopdag en op zondag zes.
Kosten p.p inclusief materialen, thee, koffie en lunch bedroegen 50 euro.
Globaal programma:
10.45-11.15 Ontvangst met koffie, thee. Kennismaking.
11.15-12.00 Presentatie over de geschiedenis van de islamitische ontwerptraditie, met nadruk op de Perzische ontwerptechniek.
12.00-13.00 Basis-ontwerpoefeningen.
13.00-14.00 Lunch.
14.00-15.00 Lezing gespecialiseerde ontwerptechniek.
15.00-16.00 Zelf ontwerpen met basispatronen, sjablonen e.d.
16.00-16.15 Theepauze.
16.15-17.15 Vervolg zelf ontwerpen.
17.15-17.30 Afronding, evaluatie.
Voor een impressie van deze workshopdagen zie fotoimpressie.